********** Yoshinori Ishii Executive chef of Japanese restaurant UMU in London ******************

------------------ 英国の日本料理店 UMU 総料理長 石井義典 のつれづれなる話 ------------



Thursday 22 December 2011

Icelandic Sea Urchin アイスランドの活雲丹

 As winter deepens, fresh sea urchin starts to arrive from Iceland, its size is fuller now than prior season due to decrease in temperature. Despite the big package it arrives in, the size of actual urchin reduces after the complicated preparation, however, because of its refreshing flavour and sweetness, Icelandic sea urchin is still favoured over the bigger sized sea urchin that arrives already cleaned and  in packs from U.S. and Canada by air. The flavour of the urchin vary, using that as an excuse I enjoy  tasting them as I open the shells.
寒さが増すと共にアイスランドから活雲丹が届くようになりました。日本で言うところの馬糞雲丹ですが、シーズン始めは小粒だったのが少しづつ大きくなってきています。大きな箱で来たものでもお店で中を取り出すと、処理が大変なのにもかかわらずほんの少しになってしまいますが、一般的に英国で使われているアメリカやカナダから空輸されたパック詰めの紫雲丹に比べてすっきりした風味と甘みで非常に好評をいただいています。味にも個体差があり、殻を開けながら時々、ひそかにつまみ食いをするのは大きな楽しみです。

No comments:

Post a Comment